top of page

Solo improvisasjonsteater øvelser

Er det lenge til du skal på improvisasjonsteater kurs? Fortvil ikke! Her er ti artige solo improvisasjonsteater øvelser du kan gjøre hjemme i stua.

Fire korte monologer

Plukk en setning fra en avis, bok eller et magasin. Improviser tre korte monologer. Hver monolog starter med samme setning. Velg en ny setning og gjør øvelsen på nytt. Gjentas mange ganger.

Karakter intervju

Skriv spørsmål ned på lapper du kunne ha stilt til en ukjent person. Putt lappene i en boks eller bolle. Eksempler på spørsmål kan være: ”Hva jobber du med?”, ”Hva er favoritt maten din?”, ”Hva liker du å holde på med i fritiden?”, ”Hva drømmer du om å gjøre?”


Skriv omtrent 15 spørsmål. Sett deg så på stol og begynn og improviser en monolog. Etter du har holdt på i omtrent ett minutt, trekker du opp en og en lapp og svarer på spørsmålene. Pass på at du hele tiden holder deg i karakter.

TV dubbing

Ta på TV-en eller Netflix, og skru av lyden. Finn en film, TV-serie, talkshow, realityserie eller hva du måtte ønske og improviser all dialogen. 

Karakterer ved hjelp av ringetoner

Velge en tilfeldig ringetone på mobilen din. Hvordan type person ville ha brukt den ringetone på mobilen sin? Bli inspirert av melodien og spill den karakteren. Lag så beskjeden den personen har på svareren sin. Spill deretter tre forskjellige karakterer som legger igjen en beskjed på svareren hans/hennes. Gjenta øvelsen mange ganger.

Improviser en sang i dusjen

Improviser en sang i dusjen. Syng så falsk og skjærene du vil. Hvis du synes det er vanskelig å både finne på melodi og tekst, kan du ta en sang du kan god fra før av og finne på en ny tekst. Eller du kan finne på en ny melodi og synge på gibbrish/tullespråk.

Monolog i Ulike genre

Skriv lapper med forskjellige genre og putt i en hatt eller boks. Genrene kan være: Western, film noir, såpe, triller, kjærlighetsdrama, krim, science fiction, eventyr, osv. Begynn og improviser en monolog. Etter du har holdt på en liten stund, så trekk opp en ny genre fra hatten. Forsett så monologen i den genren. Trekk opp så en ny lapp og forsett monologen i den genren. Forsett med å trekke opp nye lapper til det ikke er flere lapper igjen.

Skriv en improvisert scene

Ta på PC og sett deg ned og skriv en scene med to personer. Sett på stoppeklokka på mobilen, og skriv scenen i løpet av fem minutter. Når du skriver, så stopp aldri for pauser. Skriv i ett sett i fem minutter. Kall karakterene gjerne A og B, så du får skrevet enda fortere.


Ikke sensurer deg selv eller rediger det du skriver. Ikke bry deg om ordene er stavet riktig. Bare skriv!

Improvisert historier

Improviser en godnatta historie for barna dine eller samboeren. Få et forslag til et dyr og et sted og start og improviser. Står du fast så spør: ”Hva skjer så?”. Bruk forslaget fra barna/samboeren for å komme videre i historien. En gøy improlek for alle!

Bytt karakter

Finn en ball som du kan kaste mot en vegg. Etter hver gang du har tatt imot ballen, tar du en kort pause og improviserer en kort monolog i karakter. Kast så på nytt ballen og ta den imot. Når du tar imot ballen, skal du spille en ny karakter og gjøre en ny monolog. Fortsett med å gjøre øvelsen til du går «tom» for nye karakterer. 

Bytt dyrekarakter

Skriv forskjellige dyr på lapper og legg lappene i en boks. Eksempler på dyr kan være: Hare, gris, ku, esel, løve, giraff, elefant, and, puddel, papegøye, osv. Trekk en lapp og improviser en monolog. Du skal være et menneske med det dyrets egenskaper. (Tenk at du er 70 % menneske og 30 % dyr.)Trekk så en ny lapp og vær et nytt dyremenneske. La hver monolog vare i ca. 30 sekunder. 

bottom of page